15 Haziran 2009 Pazartesi

Ankebut: Kur'an-ı Kerim'in Issız Derinliği ve Sembolik Analizi

F. H. Yalçınkaya
Şıra Yayınları;
İstanbul, 2009, 14 x 20 cm, 373 sayfa, Türkçe, Karton Kapak.
ISBN No: 9786054182060
Tasavvufta, 'Kur'an'ın özü Fatiha Suresi, Fatiha'nın özü Besmele'dir. Besmele'nin de özünü ararsan 'Be' harfinin altındaki noktadır' denir. Hatta Hz. Ali bir sözünde şöyle der: 'İlim bir noktadan ibaretti onu cahiller çoğalttı.'

Bu nedenle kitap, önce Besmele'nin yani her gün ezbere kullandığımız Bismillahirramanirrahim kelimesinin arkasındaki gerçekleri ortaya koyarak başlamaktadır. Yani bir anlamda giderek büyüyen bir cahilliğin izini sürerek, mümkün olduğunca saf gerçeğin perdesini aralamaya çalışmaktadır. Öyle ya Kur'an'ı anlayacaksak, önce bu noktanın nasıl bir şey olduğunu anlamamız gerekir.

Kitap, daha sonra altı surenin yani; Kur'an'ın ilk suresi olan Alak Suresi, Tarık Suresi, İbrahim Suresi, Neml suresi, Ra'd Suresi ve Kehf Suresi'nin açıklamaları ile devam etmektir. Ayet ayet açıklanan bu sureler, harici yani şekli ya da cümlelerin çeviri anlamlarının çok ötesinde bâtınî anlamlar içermekte, verilen bilgilerde anlam derinlikleri ön planda tutularak, günümüz insanına mümkün olduğunca açık bilgiler verilmeye özen gösterilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder